Annukka Mikkola

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annukka Mikkola taidepedagogi kuvataidekasvattaja TaM & tekstiilitaiteilija/designer TaM

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shogi –vanhan miehen kirja, kudonta, kirjansidonta. Kirjan sivuina on Kurpitsa-tekstiilimallisto, pellava, Jaguard-kudonta, 1998. Kirja kuuluu RikArt-taiteilijakirjakokelmaan www.rikart.fi/taiteilija/annukka-mikkola/rs.fi

 

Annukan työ- ja pedagoginen opetustilansa Villa Kauklahden Taidekeittiöllä edustaa kokonaisvaltaista taiteeseen kasvamista ja taidekasvatusta. Se on paikka missä eheydytään taiteesta, tehdään hyvään suunnittelua ja rakennutaan ihmisinä. 

 

 2e6a8693     img_2644_edit_a

Vasemmalla PINTA design –  tekstiilisuunnitteluun liittyvä projektikuva vuodelta 2015. Valokuva Julia Weckman. Oikealla Kuki-matto (muunneltava), 100 % villa, tuftaus, 2014, Shop Desipeli  www.pintadesign.com 

 

TAIDEKEITTIÖN FILOSOFIA

Vaikka Taidekeittiön pedagogiikan keskiössä on varhaiskasvatus, Taidekeittiöllä on kursseja ja toimintaa kaiken ikäisille. Taidekeittiö tekee yhteistyötä myös Kauklahden Senioritalon kanssa. Se on avoin oppimisympäristö, missä taiteilijalähtöisyys on osa oppimista. Taidekeittiön pedagogiikassa yhdistyvät taide, historia, kulttuuri ja luonto.

”Olen tehnyt syventävät opinnot taideterapiasta, sekä  gradun Metaforisia kurkistusaukkoja lapsuudesta aikuisuuteen (2012)  Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Taiteen laitokselle. Opinnäytetyöni pohjautuu lapsuuden merkitykselliseen tilakokemukseen, lapsuuden salamajoihin. Tutkimukseni kautta syntynyttä ymmärrystä ja filosofiaa hyödynnän myös omassa opetuksessani (PesäConcept).”

dsc_0432ps0 18-ps

Tekstiilitaide yhdistyneenä käsitetaiteeseen näkyy Taidekeittiöllä eri tavoin, samoin lasten taide. ” Lapsen ja taiteen ammattilaisen taide voi kulkea käsikädessä toisistaan voimaantuen. Edellyttäen, että taiteilijalla itsellään on herkkä ja avoin mieli. ” Lasten taide on suurinta ” Pablo Picasso.

Kuvassa ylhäällä kutojalinnun pesiä Pesä-installaatiota Villa Kauklahden, Juppin historiallisessa miljöössä syksyllä 2015 (Annukka Mikkola). Oikealla lapsen tekemä Linnunlaulupuu savesta ja puutarhasta poimitusta oksasta. Puun lähtökohtana on ollut yli 100 vuotta vanha oksasta veistetty lintupuu Keuruulta.

Alhaalla vasemmalla lähikuva Pesä-installaatiosta, missä myös asukki. Oikella lasten Penkki– projektin 2016-17 alkuvaihetta, maalarina Taidepöllöt. Kutojalintujen pesäinstallaatio (Annukka Mikkola) vasemmalla alhaalla. Oikealla lapsen luonnos kierrätyssukista pehmoleluun.

dsc_0222ps    dsc_0349-2ps    dsc_0439ps0   dsc_0332ps

PINTA design a lá taidekeittiön taideopetus perustuu kansainvälisiin taideideologeihin kuten Bauhausin perinteeseen ja Reggio Emilia –pedagogiikkaan. Taide integroituu luontevasti kulttuurikasvatukseen: perinneleikkeihin ja peleihin. Luonnonmateriaalista valmisteteut kudontakehikot tai Villa Kauklahden (Juppin) puutarhasta poimitut taidepesän materiaalit antavat taidetekemiselle oman luonteen. 

 

PINTA design www.pintadesign.com

on Taidekeittiön alkukoti, missä on luotu innovatiivista tekstiilisuunnitelua aina lasten tekstiilikuoseista kudottuihin sisustustekstiileihin, mattoihin ja tekstiili-installaatioihin yli  20 vuoden ajan.

0701_karamelliturkki-kopio

DCF 1.0

Kuvassa yllä Karamelliturkki, turkki sähkökaapille, kudonta, metalli ja kierrätysfolio, Raatihuoneen puisto, Pori 2006. Kutoja Tea Rahkamaa. Valokuva Sanna Peurakoski.                  Alla Kolme uhripuuta, kierrätetty turkis, pellava ja villa Kulttuurien museon Siperia opettaa 2002.

 2e6a8686    2e6a0977_p

dsc_036101psok    2e6a8683Vasemmalla ylhäällä ”kuvitusta” kirjaan Mattoja monin tavoin (WSOY 2015) & mattokokeiluja. Alhaalla Jumppa -kuosi Nanso Funtone 2001. Tekstiilimalleja luonnospöydällä design AM.

 

2e6a7299 2e6a8599

Paletti -matto – suunniteltu kierrätettyjen samettihousujen pohjalta (2015). Valmis matto oikealla. Design Annukka Mikkola, ompelu Tea Rahkamaa. Valokuvat Julia Weckman. Paletti-maton ohjeet löytyvät kirjasta Mattoja monin tavoin (2015 Wsoy).

pinterest.com/amiccola/  www.artists.fi  www.finnishdesignehttp://   

 

 

Yhteystiedot:  puh: +358 40 740 8404 / e-mail: anmikkol(at)gmail.com