Annukka Mikkola käsite/tekstiilitaiteilija & tekstiilisuunnittelija/designer

Retrospektiivinen Kurkistuksia II

Huomenna 2.5.2019 aukeaa pitkästä aikaa oma näyttelyni, retsospektiivinen Kurkistuksia II, nyt Villa Kauklahdessa Juppissa Åminnentie 4. Mukana vanhoja, mutta myös uusia teoksia. Kuvassa Tuulensuoja ja Pesä-installaatio. Avoinna to-pe 2.-3.5. klo 15-19 ja la-su 4.-5.5. klo 11-15. TERVETULOA!

Kuvissa yllä ja alla Tuulensuoja 2011-18, Metaforisia kurkistuksia lapsuuteen, öljy-/tekstiilimaalaus, kudonta, kirjonta, rakentelu. Kierrätysmateriaalit, eli löytyölevyt, isoäidin kankaat ja wanhat nuket osana teosta. Keskikuvassa taustalla osa Pesä-installaatiota 2011-18 , kierrätyslangat etc.

      

Olen kiinnostunut taiteen, käsityön ja teollisen tuotteen rinnastamisesta ja niiden välisestä vuoropuhelusta. Inspiroidun uuden ja vanhan, rikkinäisen ja ehyen rinnakkain asettamisesta, myös aineettomassa aikamielessä. Ehkä juuri siksi työskentelen samanaikaisesti erilaisissa taidelähtöisissä projekteissa. Taide ja design ruokkivat toisiaan: taide vapauttaa, muotoilu jäsentää, kummallakin on paikkansa. Kokonaisvaltaisen taideymmärtäminen ja oman taidekielen tunnistaminen, ja niihin vaikuttavat asiat ovat mietityttävät minua, viimeisimpänä uusmaterialismi käsiteeenä * https://artists-o.fi/fi/blogi/katajaista-villapaitaa

 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun vuonna 2012 tekemäni taiteellinen tutkimus, Metaforisia kurkistusaukkoja, oli merkittävä välietappi taidepolullani, vaikkakin tutkimus liittyi kuvataideopettajan koulutukseen ja tehtävään, antaen siihen paljon eväitä. Tutkimuksen myötä syntyi ekspressiiviseen taideterapiaan osittain pohjautuva taidemenetelmä NestConcept, pesäkonsepti, jonka pedagogiikan keskiössä on oman taidekielen löytäminen. NestConcept on hyvin taide- ja tekemislähtöinen, holistinen menetelmä, matka minuuteen – oman taidekielen tunnistamiseen, löytämiseen ja harjoittamiseen ekspressiiviseen taideterapiaan tukeutuen. Menetelmä on vastaus kaikille niille, joiden on vaikea löytää ominta tapaa puhua ja ilmaista tunteita, tai käsitellä usein hektistä, hajottavalta tuntuvaa ja sirpaleista maailmaa. 

Siilipolo-nukkeryijy, ready made. Dix Gallerian dialogisessa näyttelyssä 2006 valokuvaaja Sanna Peurakosken kanssa.

Nuket ovat usein tekemiseni keskiössä. Ajattelen, että myös ne ilmentävät minulle aikaa ja sen kulumista. Niiden avulla jatkan isompaa tarinaa. Nukkekokoelmani koostuu hyvinkin vanhoista ja ihmisten vuosikymmenien aikana hankkimista eri kulttuureista kertovista nukeista, joita olen ostanut mm. kirpputoreilta. Nuket peilautuvat ihmiseen ja puhuvat minulle suvaitsevaisuudesta, lapsuudesta ja lämmöstä, jota jokainen kaipaa.  Kierrätystaide onkin ollut lähes 30 vuotta taiteeni keskiössä, tai ainakin osana sitä.

  

       

Vasemmalla ylhäällä SYLI-teos Annantalolla 2016 ystävänpäivänä. Suunnitteltu ja toteutettu yhdessä taiteilija Tikke Tuuran kanssa. Nuket ja tekstiilit Annukka Mikkolan kokoelmasta. Sylissä Annukan ecuadorilais-suomalainen lapsenlapsi 1-vuotiaana.

Keskellä ylhäällä Kaikille tilaa riittää kaikille paikkoja on -installaatio Villa Kauklahden puutarhassa. Teos on kunnianosoitus ja samalla toivomus suvaitsevaiselle ja monikulttuuriselle Suomelle sen täyttäessä 100-vuotta vuonna 2017.

Alarivissä vasemmalla Lapin noita, öljytekstiiliassemblaasi 2018 ja oikella Pyhä Sorsa, öljytekstiiliassemblaasi 2016 Villa Kauklahdessa omassa kulttuuriympäristössään.

 


 

Aomame-pesälapsi öljytekstiilimaalaus 2017, 76,5cm x  72cm & lähikuva Aomesta & yksityiskohtia muualta maalauksesta alla.

    

       

 

Irti! Öljy/tekstiilimaalaus noin 100 x 100 cm, 2012

 

Tuulensuoja 2011, kudonta, kirjonta, öljy-tekstiilimaalaus + detaljit 

  

MOA 2012 Masters of Arts – näyttely ( Aalto-yliopisto Muotoilun  ja taiteen korkekoulu Hki )

  

 

Kruikka & Pengui mäystimissään talvella 2017 ja levossa työhuoneella Lintotornin kanssa. Öljy-/tekstiilimaalaus, ompelu 2017. Samat teokset alla, viimeisenä lähikuva Penguista.

           

 

Pesä-installaatio Villa Kauklahden puutarhassa syksyllä 2016 & ja Keravan taidemuseolla 2016-17 osana lapset teokseen osallistavaa Taidepöllöt & Värivaakut -työpajaa

    

   

 

 


 

PINTA design on Taidekeittiön alkukoti, minkä alla olen tehnyt innovatiivista tekstiilisuunnitelua lasten vatetusikuoseista kudottuihin sisustustekstiileihin, ryijyihin, mattoihin ja tekstiili-installaatioihin yli 20 vuoden ajan. Alla vasemmalla Takuki-sisutustekstiilimallistoa suunnittelupöydällä 2017 ja oikealla Pesät-diptyykkiryijy kierrätyslangoista ja räsyistä 2017 & detalji alla ja Sydänpesä 2017. Kuva alla vasemmalla Julia Weckman.

 

            

Annukka Mikkolan retrospektiivinen tekstiilisuunnitelun, designin ja tekstiilitaiteen nettigalleria 1998-2018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                 

Shogi –vanhan miehen kirja, kudonta, kirjansidonta. Kirjan sivuina on Kurpitsa-tekstiilimallisto, pellava, Jaguard-kudonta, 1998. Kirja kuuluu RikArt-taiteilijakirjakokelmaan. Kuva Marja Helander. Oikealla Allianssi-ryijyassemblaasi jo vuodelta 2001, kudonta, rakentelu, villa, pellava, ready made.

www.rikart.fi/taiteilija/annukka-mikkola/rs.fi

Ällä-installaatio, 100% tuftattu villa 2002-2015

      

Kuki-matto (muunneltava), 100 % villa, tuftaus, 2014, Shop  Desipeli   www.pintadesign.com 

 

Alla Karamelliturkki, turkki sähkökaapille, kudonta, metalli ja kierrätysfolio, Raatihuoneen puisto, Pori 2006. Kutoja Tea Rahkamaa. Valokuva Sanna Peurakoski.    

0701_karamelliturkki-kopio 

DCF 1.0

 Yllä Kolme uhripuuta, kierrätetty turkis, pellava ja villa Tennispalatsin Kulttuurien museon Siperia opettaa –näyttely 2002

 2e6a0977_p   

dsc_036101psok    2e6a8683Vasemmalla ylhäällä Annukan sidoksellisia mattokokeiluja 1993-2013 Mattoja monin tavoin -kirjaan (WSOY 2015). Alhaalla Jumppa -kuosi Nanso Funtone 2001, ja tekstiilimalleja luonnospöydällä 2014. Design Annukka Mikkola. Valokuva alla oikealla Julia Weckman.

2e6a7299 2e6a8599

Paletti -matto – suunniteltu kierrätettyjen samettihousujen pohjalta (2015). Valmis matto oikealla. Design Annukka Mikkola, ompelu Tea Rahkamaa. Valokuvat Julia Weckman. Paletti-maton ohjeet löytyvät kirjasta Mattoja monin tavoin (2015 Wsoy).

 

Annukka Mikkola taidepedagogi & kuvataidekasvattaja (TaM) & tekstiilitaiteilija/designer (TaM).  Designer MA Art of Textile & MA Art of Pedagogy for Visual Arts +358 40 740 8404  email: anmikkol(at)gmail.com 

 Suomen Taiteilijaseura Muun ry:  www.artists.fi   Ornamo Texo & Taiteilijat O http://www.finnishdesigners.fi/portfoliot  pinterest.com/amiccola/